Vem är Pablo Neruda?

neuroda

Pablo Neruda var en poet, författare, diplomat och politiker som föddes i Chile år 1904.  Redan vid 13 års ålder skrev han sitt första verk La Mañana” som även publicerades i lokala dagstidningen i byn, Parral som ligger utanför Santiago och där Pablo även föddes. Pablo var dock en pseudonym som Neruda använde. Han var döpt efter sin mor vid namnet Neftali som han ändrade vid 16 års ålder och då var han redan publicist, journalist och författare.

Pablos dröm var att få bli lärare, han ville ägna hela sin vakna tid åt poesi och förmedlingen av poesi. Så blev dock inte fallet och Pablo kom istället att kombinera sitt skrivande med diplomati. Efter några år i Spanien som senator och en hop producerade poesisamlingar gick han in i Chiles kommunistiska parti (1945). Efter bara några år i partiet kom Neruda att bli förföljd av Chiles dåvarande president, Gonzalez Videlas. Han blev då tvingad att gå under jorden och senare i landsflykt. Det var under denna tid han skrev sina mest politiska verk vilket resulterade i diktsamlingen Canto general” (1950). Diktsamlingen består av 231 dikter på ca 600 sidor som skildrar spanskamerikanska världens liv, kultur och historia från den förcolombianska tiden till samtiden.

Neruda var redan innan inbördeskriget i Spanien kommunist och fick under kriget se både fascism, terror och död, vilket också kom att prägla mycket av hans poesi. När diktaturen i Chile år 1952 föll valde Neruda att återigen träda fram och återvända hem. År 1968 nominerades Pablo till kommunistpartiets presidentkandidat men valde dock att avstå till förmån för Salvador Allende.

Vid 69 års ålder dog Pablo Neruda och 30 år efter begravningen (2013) valde man att gräva upp kvarlevorna då det spekulerades att Pablo ska ha blivit mördad. Idag finns inga bevis på att Pablo blev mördad men vissa hävdar att den USA-stödda diktatorn Pinochet låg bakom Nerudas död.

Mikis Theodorakis har kommit att tolka mycket av Nerudas poesi och gjort dem till musik. Nerudas många verk har även översatts till många olika språk. Många av hans samlingar har även översatts till svenska och finns att låna på många bibliotek i Sverige.

”Det är förbjudet att inte le mot problem, att inte kämpa för det du vill ha, att överge allt av rädsla, att inte göra verklighet av dina drömmar.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Next ArticleNär borgare kritiserar socialism och argumenten tar slut..