Helgens låt

EAM:s hymn

Under andra världskriget och fascisternas ockupation av Grekland bildas EAM, den grekiska befrielsefronten. EAM, tillsammans med deras militära flygel ELAS och deras ungdomsorganisation EPON bestod av medlemmar ur Greklands kommunistiska parti. Organisationen visade ett heroiskt motstånd mot nazisterna och lyckades befria stora områden. I dessa organiserades lokala domstolar, teatrar, fabriker och domstolar. År 1944 lyckas man efter hårda och bittra strider till slut driva nazisterna ur landet. Låten är en hyllning till EAM och den uppmärksamme kan även notera att melodin är hämtad från den sovjetiske folksången Katiusja. Nedan finner ni en svensk översättning till låten.

Endast tre bokstäver lyser upp vår grekiska generation
och visar oss den upplysta vägen så vi kan inhämta friheten

Det är vår kamps ljus och folket följer trofast
unga, gamla, tillsammans ropar de alla: leve, leve, leve EAM

EAM räddade oss från hungern och ska återigen rädda oss från slaveriet
och det har folkstyreprogram leve, leve, leve EAM

Det har enat hela vårt folk, det har EPON och ELAS
och det har folkstyreprogram leve, leve, leve EAM

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Next ArticleVisste du att..