Helgens låt

Jan Hammarlund – Livet i Lunde

Sommaren 1930 ville Gérard Versteegh, VD för Marma Sågverk AB, sänka lönerna för pappersmassaarbetarna i Hälsingland. Strejk utbryter och Versteegh väljer att plocka in strejkbrytare. År 1931 utbryter i Västernorrland sympatistrejker vid fabriker i Sandviken och Ådalen. Även här väljer Veerstegh att svara med att sätta in strejkbrytare vilket följs av att de strejkande arbetarna anordnar ett protestmöte. Från protestmötet tågar sedan 3000 demonstranter mot strejkbrytarnas förläggningsplats i Lunde. Väl i Lunde möts demonstrationståget av inkallad militär som öppnar eld med gevär och kulsprutor. För att hejda vansinnet väljer en trumpetare i arbetarnas kår att blåsa ”eld upphör”. När krutröken lagt sig ligger fem människor döda: Eira, Erik, Evert, Sture och Viktor.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Next ArticleVisste du att..