Bra att anställa fler poliser?

vb1F70A5Xtv47QsYg7iI

Nedan följer en kommentar från en sympatisör om skiljelinjer mellan marxister och opportunister i ställningstagande till borgarnas försök att utöka polisens resurser:

Läste med viss förvåning i senaste Proletären (22, 2-8 juni 2016) under rubriken ”Stärk tryggheten i förorterna” följande:

”För att garantera människors trygghet, inte minst för alla de som bor i förorterna och är de som drabbas mest, så krävs krafttag och polisiära insatser. De personer som förfaller i kriminalitet ska omhändertas och övriga samhället måste skyddas från dessa. I den mån polisen behöver större resurser så bör de få detta.”

Sen följer lite rundsnack om närpoliser etc. Men faktum kvarstår att Kommunistiska Partiet vill förstärka polisen. Artikeln står på ledarsidan utan signatur och kan således betecknas som officiell. Vilken skillnad mot förr i världen! Vid polisstrejken (1973 tror jag det var) hade KFML(r) som paroll: ”Byt jobb, skaffa er ett hederligt arbete!” (KFML(r) var en föregångare till dagens KP) Men det var då det, idag vill man förstärka polisen. Redan vid min första marxistiska grundkurs hösten 1969 lärde jag mig att polisen är statens våldsapparat, och jag tror inte polisens roll har ändrats i någon nämnvärd grad sen dess! Men vissa tycks ha glömt…

Det kan vara lärorikt att jämföra med vad Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) anser:

”Högerdemagogerna förtydligar i detta avståndet mellan förortens ungdomar och kapitalet och dess ideologer i Danderyd, Djursholm, Täby och Östermalm, men förtiger varför bilarna brinner i förorten och varför folk kastar sten just där. De vägrar nämna arbetslösheten, utslagningen och den sociala misären som ett resultat av vad det kapitalistiska systemet skapat.

Och de har alltid kunnat använda statens våldsapparat mot arbetarklassen för att upprätthålla sina privilegier. Därför är deras lösning; våld, fler poliser, gummikulor och vattenkanoner att stänga in människor i en ghetto-liknande tillvaro. Och än mer kraftiga vapen om så skulle behövas. Det är alltid arbetarklassen och folket som betalar medan kapitalet vill ha mer vinst. Kapitalet är rädd att ungdomar och arbetarklass även i Sverige ska bjuda på organiserat motstånd och att kommunisterna ska bli fler och starkare. Därför agerar de i förebyggande syfte. De tror att det så blir lättare att stoppa denna utveckling.”

En glasklar skillnad mellan KP och SKP, till SKPs favör!

Kommentar av SKP Uppsala:
Istället för att se igenom kapitalisternas egna medierapportering säljer somliga vidare bilden av att arbetarklassen i Sverige behöver kontrolleras mer av borgarnas stat. Utökade resurser till polisen betyder utökade möjligheter för dem att kväsa framtida klasskonflikter i sin linda. Vi kommunister sätter inte vår tilltro till den kapitalistiska staten eller dess polis utan till vår egen förmåga att organisera vår klass.

Mer om vår syn på frågan: skp.se/2016/05/27/angaende-valdet-fororten/

Lämna en kommentar

Next ArticleHelgens låt