Helgens låt

Trampled by Turtles – Never Again

Bluegrassen har traditionellt spelats i den amerikanska södern, och i synnerhet i de bergiga delarna, där de böljande Appalacherna skär genom landskapet. Från att ha varit ett instrument som de svarta slavarna spelade, började vita på 1800-talet att använda instrumentet, vilket gav upphov till den säregna musikstil som präglar den vita landsortsbefolkningen i sydöstra USA. Gamla legender, som Earl Scruggs och Lester Flatt, har på senare tid fått lämna plats åt en allt mer politiserad bluegrass. I deras ställe äntrar istället band som Old Crow Medicine Show och Trampled by Turtles scenen. De sjunger ofta om de vanliga människorna i den amerikanska södern, som sugs ut lika brutalt som på andra ställen, och som skickas ut i krig för att dö för någon annans profit, precis som överallt annars. I just denna låt sätter Trampled by Turtles ord på hopplösheten som ofta sätter klorna i arbetarklassen: ofta är det en hård tillvaro, full av alkohol och krossade drömmar. De visar dock inte bara misären, utan även vägen ut från den:

”jag tar mig aldrig mer en sup
för jag vaknade upp på golvet
jag kommer inte längre ihåg
och den åker ner i vasken
så snart jag kommer hem”

Du gillar kanske också...