Helgens låt

Hazel Dickens – Fire in the hole
De amerikanska gruvarbetarnas kamp för att få organisera sig i fackföreningarna var extremt hård och det amerikanska gruvkapitalet satte in extrema motåtgärder. Den enda gången bombplan används på i det kontinentala USA var i det så kallade Battle of Blair Mountain där 10 000 gruvarbetare konfronterade 3 000 strejkbrytare och svartfötter. Bland arbetarnas ledare återfanns Mother Jones, en av de tidiga arbetarorganisatörerna i USA. Andra händelser från 20-talets så kallade Coal Wars i USA har filmatiserats i filmen Matewan, där gruvarbetarna i en ort med samma namn kämpar mot gruvkapitalet och staten. De amerikanska gruvarbetarnas kamp var dock inte över, utan i filmen Harlan County USA är konsekvenserna av arbetarnas beslut att organisera sig fackligt tydligt och kämpa för bättre villkor: staten och kapitalet sätter hårt mot hårt och försöker med våld slå ner arbetarna och svälta ut dem.

Hazel Dickens sång fångar känslan hos de kämpande gruvarbetarna. Den är kort, men den innehåller kampvilja och inspiration så det både räcker och blir över:

Pappa dog som gruvarbetare, farfar likaså,
Jag slår vad om att kolet dödar mig innan jag slutar arbeta;
I ett hål som är mörkt och smutsigt, förvisad till en tidig grav
planerar jag att skapa en fackförening för de jag lämnar efter mig

Lämna en kommentar

Next ArticleVisste du att..