Helgens låt: Mikis Theodorakis – Ena to helidoni

En av Greklands absolut största musiker och kompositörer, Mikis Theodirakis, har bland annat tonsatt poeten Jannis Ritsos poesi. I sviten Axion Esti tolkar han en annan poet, Odysseus Elytis. Dikterna och sångerna ger uttryck för ett starkt hopp om framtiden. I dikten Ena to helidoni skriver Elytis om hur endast en ensam svala påminner om vårens värde och om det tunga arbetet som krävs för att få solen att skina igen. Det är ett poetiskt angrepp på orättvisan, där våren, värmen och solen representerar det nya och bättre.
I denna version dirigerar Mikis Theodorakis en kör från en högskola i Leipzig, som då låg i DDR. Uppträdandet ägde rum 1982 och operasångaren Gunter Emmerlich framför låten på ett inspirerande sätt.
Trevlig helg önskar SKP Uppsala!!

 

Next ArticleVisste du att...