Ta ansvar för din verklighet – Kasta inte bort din röst i valet den 9 september!

Har du funderat över vad det är att kasta bort sin röst i höstens val till riksdag, landsting och kommuner?

Om du lägger din röst på något av riksdagspartierna betyder det att du spelar med i ett spel som kallar sig demokrati, men där inget av det du vet och kan kommer att ha demokratisk betydelse. Din promenad till vallokalen blir sorgligt meningslös, därför att

  • Det enda som räknas är klirr i kassan hos banker och företag. Inga riksdagspartier från SD till V vill ändra på det. Företagen måste gå runt säger de, och tillväxten måste öka – mer vinst, större produktion och mer klirr i kassan alltså, annars går samhället under. Det som skulle gå under är förstås inte du eller jag utan ett system som bygger på lönearbete som ger profit till ett fåtal. Eftersom det här systemet ska bevaras kan riksdagspartierna inte fördela arbetets värde rättvist, de kan inte bestämma vad som ska produceras och vad som ska säljas. De kan ha olika åsikter om småsaker, men efter valet ser du ingen större skillnad, vilket parti du än kastat bort din röst på.
  • Ett perfekt sätt att få klirr i kassan är att producera och sälja vapen – när de har använts på oskyldiga människor är de förbrukade och man behöver nya. Därför blir det inget slut på att närma sig till NATO och inget slut på vapenexport, inget slut på skrämselpropaganda och inget slut på att dina skattepengar går till försvaret – vilket parti du än kastat bort din röst på.
  • Men allt annat som produceras måste också köpas för att få det hela att rulla vidare. Därför dränks du i reklam som du inte kan komma undan. Därför matas du med en idealbild om hur du ska konsumera dig lycklig. Därför blåser man upp oväsentligheter till megastora frågor – idrottshändelser förses t.ex. med en glans som säljer allt från casinospel, mysgodis och kläder till TV-apparater. Och det slutar inte, för riksdagspartierna står bakom det här systemet och du måste både jobba och köpa om det ska fungera. Därför blir det ingen planerad, genomtänkt och ekologisk produktion efter valet, vilket parti du än kastat bort din röst på.
  • Man kan göra pengar på allt och man kan spara på pengar på allt, så att inte profitörernas högar ska minska med risk för att hela maskineriet går i stå. Vård och skola kan privatiseras, och vad det offentliga fortfarande står för kan tappa i kvalitet till en rent skrämmande nivå. Flyktingar kan avvisas. Bostadsområden kan förslummas. Det slutar inte heller efter valet, för hjulen måste ju gå runt och det spelar ingen större roll vad du kastat bort din röst på.

Därför säger vi:

Se till att din röst blir ett löfte om kamp mot ett ruttet profitsystem!

Rösta på Sveriges Kommunistiska Parti och se till att det du vet och kan räknas!

Ta ansvar för din verklighet från Uppsala till Sverige och världen, det är du som ska vara med och bygga framtiden!

Next ArticleEn arbetares tankar om det kommande valet i september